Vandaag heb ik, op uitnodiging, een presentatie gehouden over het statistische programma R-Project. Ik hield deze presentatie bij `Kunstat’, een interdisciplinaire werkgroep van statistici aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Aanleiding voor deze uitnodiging was mijn koppigheid om in statistische cursussen al de opdrachten ook in R-Project uit te willen voeren. Hoewel dit soms behoorlijk wat gepuzzel opgeleverd heeft, ben ik wel gefascineerd geraakt door de flexibiliteit van het programma.
De voordelen zijn talrijk, waarbij ik het open-source karakter van de software het belangrijkst vind. Steeds meer begin ik te geloven, dat open-source software in de nabije toekomst een steeds belangrijker rol zal gaan spelen. Iedereen die daar belangstelling in heeft, kan en mag er namelijk zelf aanpassingen in en uitbreidingen op maken. Dit zorgt ervoor dat nieuwe ontwikkelingen in de wereld van de statistiek vaak razendsnel opgenomen worden in R-Project. Het andere voordeel is, is dat er relatief weinig fouten (`bugs’) in de software zitten, juist omdat die aan zoveel programmeurs wordt blootgesteld.
De sheets van presentatie heb ik hieronder als een filmpje geplaatst. Het belangrijkste deel was echter een demonstratie van de software zelf. Hiervan heb ik een uitgebreide hand-out geschreven, die hier te vinden is. Voor hen die interesse hebben in een eerste kennismaking met R-Project, om ook in hun statistische werkzaamheden onafhankelijk te zijn van de closed-source software, is dit een mooie kans.
[quicktime]http://www.rensenieuwenhuis.nl/wp-content/uploads/2007/09/presentatie-kunstat-r-project.mov[/quicktime]
Al met al ben ik blij dat ik de kans gekregen heb mijn verhaal over R-Project bij Kunstat te houden. Ik hoop dat er meer van dit soort presentaties zullen volgen. Natuurlijk omdat dat zou betekenen dat ik mijn werk goed gedaan heb, maar toch vooral omdat daaruit zou blijken, dat R-Project steeds beter in de belangstelling komt te staan.